Flora en fauna in IJsland
Waar denk jij aan bij de flora en fauna in IJsland? Aan uitgestrekte lavavelden en bijzondere vogels? Of komen de walvissen en wilde rivieren ook in je naar boven? Waar je ook aan denkt: het is hoe dan ook bijzonder en uniek. Op deze pagina vertellen we je meer over de flora en fauna in IJsland. Lees verder!.
De geografie van IJsland
We beginnen even kort met de geografie van IJsland, want de flora en fauna van IJsland staat daar dichtbij en dit magische land kent een uniek landschap in vergelijking tot veel andere landen in Europa - zelfs in de wereld. Dat komt omdat IJsland een vulkanisch land is en is ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de bodem van de oceaan. IJsland ligt midden op de scheidslijn tussen twee tektonische platen. Deze scheidslijn wordt de Midden-Atlantische rug genoemd. Ieder jaar drijven deze tektonische platen twee centimeter uit elkaar. Hierdoor krijgt het onderliggende magma de kans om naar het oppervlakte te komen. IJsland bestaat dus vooral uit vulkanisch materiaal en gesteente.
De flora van IJsland
Omdat IJsland een vulkanisch land is, bestaat de flora van IJsland voor het grootste gedeelte uit lavavelden, kale rotsen, gletsjers en zand- en grindwoestijnen. Planten krijgen weinig tot geen kans om te groeien. Dit komt door het breekbare grond. Deze grond zorgt ervoor dat water snel wegzakt en dus niet de kans krijgt om planten te voeden.
Je vindt in IJsland wel veel korstmossen en gewone mossen. Deze groeien op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld in de buurt van watervallen en rivieren, en op lavavelden. Je ziet ze bijvoorbeeld op de lavavelden in het Zuid-IJslandse Katla Geopark en in het Noord-IJslandse Myvatn. De mix van het zwarte gestolde lava, en de groen-witte mosbollen zorgen voor buitenaardse uitzichten. In de herfst krijgen deze prachtige oranje kleuren. Naast deze mossen vind je in IJsland voornamelijk meerjarige planten, zoals bessenstruiken, wilgenroosjes, wollegras, lupines en varens. Er wordt geschat dat ongeveer 365 bloeiende planten en varens groeien in IJsland.
Bossen in IJsland
Bossen vind je bijna niet (meer) in IJsland. Momenteel bestaat het landschap voor 1% uit bos. Toen IJsland eeuwen geleden door de Vikingen en andere ontdekkingsreizigers ontdekt werd, bestond het land voor 20% uit bos. De namen Skógafoss (waterval in het bos) Skógarströnd (boskust) en Skógarnes (boskaap) verwijzen daarnaar. Het hout van deze bomen werd gebruikt om boten en huizen te bouwen. Ook schapen hebben bijgedragen aan het verdwijnen van de bossen en natuurlijk krijgen de vulkaanuitbarstingen en gletsjers ook voor een deel de schuld. Om het verdwijnen van bos in IJsland te voorkomen, worden er op verschillende plekken bomen geplant. Gelukkig heeft IJsland nog een bos van 1200 hectare groot, het grootste bos van IJsland. Dit bos vind je in het oosten van het land en draagt de naam Hallormsstadur. In dit bos vind je meer dan zestig boomsoorten en tal van vogels. Er leven ook andere dieren en je treft er diverse soorten planten aan. Een ander mooi bos is die in de kloof van Asbyrgi. Deze kloof ligt in het noorden van het land en lijkt vanaf boven op een paardenhoef. Je kunt door het bos wandelen maar je kunt ook de metershoge rotsen beklimmen en van het uitzicht genieten.
De fauna van IJsland
IJsland kent een bijzondere fauna. Logisch, want het land is een en al bijzonder. Een groot deel van de zoogdieren in IJsland is geïmporteerd. De poolvos is het enige oorspronkelijke zoogdier dat in IJsland leeft. Deze vind je voornamelijk in de Westfjorden, op het Snaefellsnes schiereiland in de Askja Highlands en op het oost-IJslandse Langanes schiereiland. Helaas is de populatie van de poolvos met 30% geslonken. Er werd veel op poolvossen gejaagd, omdat boeren er van overtuigd waren dat deze dieren hun pasgeboren lammeren doodden.
Schapen, koeien, paarden en zelfs rendieren zijn in de vorige eeuwen meegenomen naar IJsland. Schapen en paarden zie je tijdens een roadtrip door het land het meest. Deze worden door de meeste boeren gehouden en lopen vrij rond door de natuur. Zelfs tijdens het hiken door de bergen kom je schapen tegen. Ze klimmen en klauteren overal waar ze maar willen. De rendieren werden aan het einde van de 18e eeuw vanuit Noorwegen naar IJsland gebracht. Ze werden gebruikt voor de productie en consumptie van hun vlees. In de buurt van het Oost-IJslandse Egilsstadir vind je nog steeds grote kuddes rendieren aan.
Ook knaagdieren zoals nertsen, muizen en ratten zijn (per ongeluk) ingevoerd. De nerts werd met opzet ingevoerd vanwege de vacht. Veel nertsen wisten te ontsnappen en daarom vind je in het wild veel nertsen. Het kan daarom soms zijn dat je een nerts voor een poolvos verward - en andersom.
Vogels in IJsland
De meeste reizigers in IJsland komen voor de walvissoorten en vogels. De papegaaiduiker is één van de favorieten om te zien in dit land. En terecht, want 60% van de totale populatie leeft van juni t/m augustus op en vlakbij de zee rondom IJsland. Je kunt deze goed spotten in het Noord-IJslandse Húsavík, in het Oost-IJslandse Borgafjördur Eystri, de Westfjorden en het Zuid-IJslandse Vík i Myrdal. Andere vogelssoorten in IJsland zijn de IJslandse brilduiker, de harlekijneend, de eidereend, de zeearend (in het westen), de noordse stormvogel (op het schiereiland Langanes), de graspieper, de witte kwikstaart, de tapuit, de sneeuwgors, de winterkoning en de merel.
Walvissen in IJsland
Om walvissen te zien, moet je in Noord-IJsland zijn. Dé walvishoofdstad van het land is Húsavík. Hier kun je tijdens een walvissafari met een RIB-boot of traditionele eikenvissersboot de zee op om op zoek te gaan naar dwergvinvissen, bultruggen, blauwe vinvissen en tuimelaars. In het oosten en westen van het land maak je ook kans om orka's te spotten, voornamelijk bij Grundarfjördur op het schiereiland Snaefellsnes. Verder vind je in de rivieren van IJsland veel zalmforel en paling. Op zee wordt verse zalm en kabeljauw gevangen.
Naast walvissen en vissoorten komen langs de kust veel zeehonden voor. De zeehondensoorten die je hier spot zijn de gewone zeehond en de kegelrob. Ze liggen te (zonne)baden op rotsen langs de kust of zwemmen rond in het frisse zeewater. In het Noord-IJslandse Hvammstangi kun je zeehondensafari's doen. In Zuid-IJsland, bij het beroemde Jökulsárlón gletsjermeer kan er zomaar een nieuwsgierige zeehond op een ijsschots voorbij dobberen terwijl je daar aan het kajakken bent.
Beleef de flora en fauna van IJsland
Wil jij de flora en fauna van IJsland optimaal beleven? Boek dan je rondreis bij Voigt Travel. Vanuit het slow travel principe reis je met je eigen huurauto of camper met volle aandacht door dit prachtige land. Onderweg slaap je op de mooiste plekken en in de leukste hotels en lodges. Je geniet van typische IJslandse avonturen en bezoekt de mooiste natuurspektakels, zelfs die van de ongebaande paden af.