Scandinavisch design: waar vind je het op reis?
Wilt je tijdens je reis door Scandinavië Scandinavisch design shoppen? Zeker weten dat je dit design kent, ook al heb je misschien nog nooit van de ontwerper gehoord: de wereldberoemde vaas van Alvar Aalto, de felgekleurde stoffen van Marimekko, de ‘Egg chair’ van Arne Jacobsen, de PH-lamp van Poul Henningsen of het zilveren Inari rendier uit de Saaga serie van Pentik.
Scandinavisch design is wereldberoemd. Iedereen heeft er een beeld bij, al was het maar omdat we zo graag bij IKEA winkelen! En tsja, wie houdt er nu niet van de zachte, rustgevende kleuren, de inspiratie uit de natuur en de duurzame materialen die er worden gebruikt? Je voelt je direct thuis in een Scandinavisch interieur en dat geldt ook voor de vakantie in Noord-Europa!
Wie dol is op mooie spullen en deze prachtige ontwerpen, kan een paar bijzondere adresjes noteren voor tijdens de reis in Finland of Fins Lapland. Hier zijn 5 grote designmerken én de bijbehorende hotspots.
Alvar Aalto
Finlands beroemdste architect maar ook glas- en meubelontwerper. Zijn werk is bepalend geweest voor het internationale aanzien van Finland. Gebouwen van zijn hand zijn de Finlandia Hall in Helsinki, het Alvar Aalto Museum in Jyväskylä of de bibliotheek in Seinäjoki. Zijn gebouwen komen streng over met al dat glas, staal en beton, maar Aalto had ook oog voor de organische vormen in de Finse natuur. Zo ook de wereldberoemde vaas uit 1936 die de vloeiende vorm van het water in Finland symboliseert. Aalto ontwierp ook de stadsplattegrond van Rovaniemi, dat in de jaren veertig van de vorige eeuw totaal verwoest was door de oorlog. De stadsuitleg heeft de vorm van een rendiergewei, met het centrum als hoofd, het stadion Keskuskenttä als oog en de wegen die naar het noorden, westen en zuiden leiden als het gewei.
Marimekko
Wie kent de bloemenprints en uitbundige kleuren van Marimekko nou niet? In 1951 richtten Armi en Viljo Ratio de firma Marimekko op met het doel om het naoorlogse Finland op te fleuren met grote, grafische stoffenpatronen in vrolijke kleuren. Als ze in 1960 zeven jurken weten te verkopen aan Jacky Kennedy worden de tijdloze ontwerpen met duidelijke lijnen en vrolijke patronen pas een echte hit. Na een dip in de jaren ’80 zijn de stoffen, kleding, tassen, sieraden, accessoires, servies en beddengoed van Marimekko weer helemaal terug. Sprankelend, extravert en uitbundig, de energie en blijheid straalt ervan af en dat was en is precies de bedoeling! Marimekko winkels vind je in Helsinki, Rovaniemi en Oulu.
Tijdens de familiereis Finland fly & drive reis je langs onder andere Rovaniemi én Helsinki.
Pentik
Eigenlijk is het succesverhaal van Pentik begonnen met een uit noodzaak geboren en daarna uit de hand gelopen hobby van Anu Pentik. Zelf mooie gebruiksvoorwerpen maken voor in huis, geïnspireerd op de mooie ronde vormen van de natuur. Ze begon met pottenbakken in de sauna van haar huis in het noorden van Finland, haar man goot kaarsen in de achtertuin. In 1972 opende Pentik haar eerste keramiekworkshop in Posio, heel modern voor die tijd, met café en winkel erbij. Een tweede winkel opende in 1976 in het hart van het design district in Helsinki op de Esplanadi. Beide winkels zijn er nog steeds. De collectie van Pentik bestaat uit keramiek, glaswerk, kaarsen, textiel, decoraties, lampen en meubels en wordt ook wel omschreven als ‘gezellig Scandinavisch’. Uniek voor Lapland binnen het Pentik design is het Saaga rendiermotief, geïnspireerd op de natuur en grotschildertechnieken: het combineert design met de magie van Lapland.
P.S. Op de rondreis Dwars door Lapland kom je bij Pentik in Posio!
Duodji
Zo wordt het originele handwerk van de Sami genoemd. Duodji was van oorsprong vooral praktisch: behalve gereedschap en gebruiksvoorwerpen maakte men ook kleding, sieraden en accessoires als broches en kralen. De mannen gebruiken vooral rendiergewei en hout voor hun handwerk, de vrouwen het leer en wol. Duodji is oeroud; uit archeologische vondsten is gebleken dat dit handwerk al 10.000 jaar geleden voorkwam. Als je een Duodji item koopt, heb je dus echt iets bijzonders in handen en word je deelgenoot van een eeuwenoude traditie van vakmanschap dat steeds weer opnieuw overgedragen wordt van ouder op kind. Sami Duodji is te herkennen aan een duidelijk keurmerk en koop je bijvoorbeeld in Inari of Enontekiö.
Tijdens de reis Sneeuwavontuur Inari verblijf je in Inari en kun je Duodji in Finland shoppen. Ben je in Noorwegen of Zweden? In het Zweedse Jokkmokk op de Sami markt en in het Ájtte Museum tref je ook originele Duodji handwerken aan. Originele Sami zilverwerken koop je in Arjeplog in het zilvermuseum. In het Noorse Vadsø in het Varanger Museum vlakbij Kirkenes, in het Tromsø Museum in Tromsø en in het National Sami museum in Karasjok kun je ook originele Duodji kopen.
Taigakoru
In Lapland wordt koper, zilver, goud en amethist gedolven. Zilver werd lang gebruikt als betaalmiddel door de Sami en gespen maar ook sieraden en gebruiksartikelen werden door de Sami van zilver gemaakt. Het zilversmeden gebeurt nog op verschillende plaatsen in Fins Lapland. De prachtige natuur is een belangrijke bron van inspiratie: flora en fauna, sneeuw en ijs, sjamanen en het noorderlicht, het komt allemaal terug in de ontwerpen. Taigakoru shops zijn gevestigd in Rovaniemi, Sodankylä en Luosto.