Veelgestelde vragen Noord-Noorwegen

Voigt Travel organiseert al vele jaren prachtige reizen naar grote tevredenheid. Dat betekent dat wij veel ervaring en kennis hebben en daar kun jij van profiteren. Hieronder een aantal vragen die wij vaak krijgen en ons antwoord daarop. Twijfel je nog? Bel ons 035 - 699 0322 of stel je vraag via het contactformulier. Uiteraard zijn wij ook te bereiken via Twitter @VoigtTravel en Facebook: facebook.com/voigttravel.

    • Kan ik overnachten op Schiphol?
      Je kunt voorafgaand aan de reis een overnachting op Schiphol reserveren door deze optie te selecteren op het reserveringsformulier van het relevante arrangement. Lees hier meer details.
    • Kent Voigt Travel alle accommodaties zelf?
      Jazeker, vraag maar! Elk hotel hebben wij persoonlijk bezocht en gecontracteerd. Heb je specifieke vragen over de ligging en de directe omgeving van een hotel, de parkeermogelijkheden of het restaurant: wij kunnen deze beantwoorden! Heb je advies nodig bij de keuze, bel of mail gerust, wij helpen je graag!
    • Ik wil graag meer weten over het verblijf waar ik slaap. Waar kan ik dat vinden?
      De naam van de accommodaties waar je slaapt kun je vinden in de reisinformatie, op de boekingsbevestiging en op de voucher. Meer informatie over de plekken waar je slaapt vind je in de reisinformatie en op onze website bij de reis die je hebt geboekt. In de reisinformatie vind je ook informatie over wie je de sleutel overhandigt.
    • Wat is er gebruikelijk bij het in- en uitchecken van mijn accommodatie?
      Internationale regel is dat gasten de accommodatie vanaf eind van de middag kunnen betrekken op dag van aankomst en eind van de ochtend dienen te verlaten op dag van vertrek.

      Onder enig voorbehoud kunnen wij je melden dat in de meeste gevallen je bij een aankomst op bestemming eind van de ochtend reeds rond het middaguur kunt inchecken. Bij een terugvlucht op de laatste dag in de avond naar Nederland dien je ter plaatse te overleggen aangaande de mogelijkheden en voorwaarden om de accommodatie langer aan te houden (indien gewenst).

      De mogelijkheden hiervoor zijn vanzelfsprekend mede afhankelijk van de reserveringen door derden, schoonmaakafspraken, toewijzing van accommodaties en van de aankomst- en vertrektijden van (overige) gasten waardoor alleen de accommodatieverschaffer ter plaatse hierover uitsluitsel kan geven.
    • Wanneer en waar kan ik walvissen spotten in Noord-Noorwegen?
      Walvissen spot je in Noord-Noorwegen in de maanden december en januari. Je kunt bultruggen, orka's en dolfijnen spotten. De beste plekken om walvissen te spotten zijn Tromsø en de Lyngen Alpen.
    • Kan ik alleen op pad in de wildernis in Noord-Noorwegen?
      Probeer altijd met meerdere mensen te gaan en NIET alleen. Neem in ieder geval de volgende zaken mee: muts, mobiele telefoon, een extra paar sokken, eten, drinken, lucifers/aansteker, wc-papier, touw/extra veters, zakmes, EHBO-setje, extra geheugenkaart en extra batterijen/accu’s voor de camera. Verpak e.e.a. waterdicht, bijvoorbeeld in plastic zakjes.
      Tip: Als je eropuit trekt noteer dan regelmatig vaste herkenningspunten (bijvoorbeeld aanwijzingsborden) voor jezelf op papier. Ga niet zomaar ronddwalen, want in de winter lijkt alles op elkaar. Blijf waar mogelijk op gebaande paden en houd rekening met de langlaufers: het vriendelijke verzoek om geen gebruik te maken van de loipes, je trapt deze namelijk kapot.
    • Ik wil graag meer weten over de excursies die ik tijdens mijn reis ga doen. Waar kan ik dat vinden?
      Op de boekingsbevestiging vind je een overzicht van alle excursies die inclusief zijn en die je bij je reis bijgeboekt hebt. Wil je meer lezen over de excursies? Op de website, bij de reis die je geboekt hebt, vind je alle informatie. Daarnaast lees je in de reisinformatie meer over de excursies.
    • Kan ik nog een extra excursie bijboeken als ik mijn reis al geboekt heb?
      Natuurlijk! Je kunt na geboekt te hebben altijd nog een excursie boeken. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.
    • Welke kleding heb ik nodig in Noord-Noorwegen?
      Voor een comfortabel verblijf in Noord-Noorwegen is het prettig de juiste kleding te dragen. Het is handig om de kleding op alle weersomstandigheden af te stemmen. Wat tips:
      • Goede winterkleding (skipak)
      • Thermo ondergoed
      • Draag diverse lagen kleding over elkaar (liefst geen katoen)
      • In ieder geval geen katoen op de blote huid
      • Warme (wollen) sokken, 2 paar over elkaar is hier heel normaal
      • Goede muts, altijd gebruiken ook als je ‘even’ naar buiten gaat
      • Goede handschoenen, liefst water- en winddicht
      • Goede waterdichte (berg) schoenen of goede snowboots
      Voor de excursies krijg je - waar nodig - kleding die door de organisatie wordt verstrekt, zoals een thermo overall. Lees hier meer over kledingadvies in Noorwegen.
    • Hoe bescherm ik mijn gezicht tegen de kou in Noord-Noorwegen?
      Gebruik bij buitenactiviteiten geen crèmes of vetten die water of vocht bevatten. Let op met vaseline, deze bevat ook vaak vocht. Volgens de lokale bevolking kunt u het beste uw gezicht in de ochtend niet met zeep wassen maar alleen met water afspoelen. Daarna de huid voorzichtig droogdeppen. Huidvet is bij een normale huid vaak voldoende om het gezicht te beschermen. Aan het einde van de dag, als je terug bent in de accommodatie, kun je uiteraard wel de huid verzorgen met crème/vet of andere middelen. Hou vooral je lippen in de gaten. Gebruik goede lippencrème.
    • Wat is de beste reistijd voor Noord-Noorwegen?
      De beste reistijd voor Noord-Noorwegen is tussen december en maart. In deze periode is de kans op het zien van het noorderlicht groot, zijn de bergen wit van de sneeuw en kun je tal van winterse activiteiten doen.
    • Wat is het voltage in Noord-Noorwegen?
      Het voltage in Noorwegen is 220 Volt. Er is overal elektriciteit. Apparaten met een Eurostekker kunnen gewoon worden gebruikt.
    • Is er tijdsverschil met Noord-Noorwegen?
      Er is geen tijdsverschil met Nederland.
    • Waar kan ik boodschappen doen in Noord-Noorwegen?
      In Noord-Noorwegen zijn de afstanden duidelijk groter dan in Nederland. Plaatsen liggen verder uit elkaar. Wil je boodschappen doen of souvenirs kopen dan kun je dat doen in de grotere plaatsen. Kleinere plaatsen beschikken soms over een lokale supermarkt. Er zijn ook levensmiddelen te koop bij de tankstations.
    • Kan ik mobiel bellen in Noord-Noorwegen?
      In Noord-Noorwegen kun je bijna overal een mobiele telefoon gebruiken. Over het algemeen heb je goede verbinding in Noord-Noorwegen. In sommige berggebieden kan de verbinding slecht of matig zijn. Vanuit Noorwegen kies je voor het buitenland eerst 00 en dan het landnummer (Nederland 31, België 32), dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Bij binnenlandse gesprekken in Noorwegen moet de 0 uiteraard wel gekozen worden.
      Het beste is om je telefoon al thuis te programmeren met de internationale code: eerst een plusje, dan het landnummer (voor Nederland 31, voor België 32) en dan het netnummer zonder de nul, gevolgd door het abonneenummer.
    • Hoe lang is het overdag licht op en rond de poolcirkel?
      In februari heb je vrijwel hetzelfde dag- en nachtritme als in Nederland. De zon komt iets later op, rond 09.00 uur. Het licht lijkt eerder te verschijnen, maar dit duurt langer dan bij ons. In de namiddag gaat de zon onder rond 15.45 uur. In maart is het al langer licht dan bij ons. Dan komt de zon op rond 07.00 uur en gaat onder rond 17.30 uur.
    • Noord-Noorwegen: het land van de Noren en de Samen?
      In Noord-Noorwegen komen oud en nieuw bij elkaar, wat betekent dat zowel Noren als de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Lapland, hier samenleven. De Samen hebben hun eigen cultuur en talen, maar geen eigen staat. Hun leefgebied strekt zich uit over het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De Samen leven onder andere van rendierhouderij, soms ook van kleinschalige landbouw en visserij, en van toerisme. Karakteristiek zijn hun kleding en tenten (lavvo). Tradities zoals het vertellen van verhalen en joiken (een soort gezang) worden in ere gehouden. Hun handwerkproducten, zoals prachtige messen en rendierhuiden, evenals vesten (duodji – het Samische handwerk), zijn mooie souvenirs.

      De Noren staan over het algemeen bekend als familiair en gemoedelijk, maar tegenover vreemden wat terughoudend. De meeste Noren hebben een sterke band met de natuur, zijn sportief en passen hun activiteiten aan aan de seizoenen.
    • Wat is een trol?
      Wereldwijd leeft de mythe over trollen, een mythe die voornamelijk in Noorwegen is ontstaan. In de Noorse mythologie worden trollen meestal afgebeeld als bijzondere en vooral lelijke wezens. Ze leefden vroeger in de bossen en tussen de rotsen en waren vooral 's nachts actief. Wanneer ze in aanraking kwamen met zonlicht, versteenden ze. Op sommige markante punten en rotsen in Noorwegen herkent men nog steeds trollen, zoals bijvoorbeeld de 'Trollen van Trollholmsund' in Porsanger. Tegenwoordig kun je in Noorwegen ook overdag trollen zien, maar dan in het groot vóór en in het klein ín een souvenirwinkel! Trollen komen ook uitgebreid aan bod in de trilogie 'In de ban van de Ring' van J.R.R. Tolkien.
    • Wat eet je in Noord-Noorwegen?
      Noorwegen kent veel regionale en lokale specialiteiten. Langs de Noorse kust wordt uiteraard veel vis gegeten. Men geniet er graag van stokvis (gezouten en gedroogde kabeljauw), forel, of zalm. Maar ook gerechten met rendiervlees of gevogelte zijn niet te versmaden.
    • Is Noord-Noorwegen duur?
      De levensstandaard in Noorwegen is vrij hoog, maar het dagelijks leven is duurder dan in Nederland. Alcohol en tabak zijn vanwege de accijnzen duidelijk duurder geprijsd. Ook boodschappen doen en uit eten gaan zijn duurder dan in Nederland.
    • Hoe kan ik in Noord-Noorwegen betalen?
      Je kunt betalen met Noorse kronen. Eén kroon (NOK) is gelijk aan 100 øre. Het gebruik van creditcards is heel gewoon in Noorwegen, met name Eurocard, Mastercard, Visa, American Express en Diners Club worden geaccepteerd. Zelfs voor dat ene glaasje wijn of kopje koffie kun je ze gebruiken.
    • Zijn er pinautomaten in Noord-Noorwegen?
      Niet al onze bestemmingen in Noorwegen hebben pinautomaten, de zogeheten "Minibanker", maar je kunt bijna overal terecht met een creditcard.
    • Is Noord-Noorwegen erg koud in de wintermaanden?
      In de winter is een groot deel van Noorwegen veranderd in een waar sneeuwparadijs met winterse temperaturen (die trouwens nogal kunnen variëren). Het hangt ervan af waar je je in Noord-Noorwegen bevindt.

      De kustgebieden hebben relatief milde winters, met temperaturen tussen –5 ºC tot +5ºC. Maar wind, regen en bewolking komen hier ’s winters ook regelmatig voor. De Warme Golfstroom zorgt in vergelijking met andere regio’s op gelijke breedte, zoals bijvoorbeeld Alaska of Groenland, voor een mild kustklimaat. De Lofoten kennen daardoor relatief zachte winters.

      De Atlantische Oceaan (Atlanter Havet) kan ook voor veel wind zorgen. Het kustgebied van Noorwegen kan dus winderig zijn. Het samenspel van de wind en het zeewater heeft trouwens in de IJstijden voor een groot deel het karakteristieke kustlandschap van Noorwegen gevormd met de fjorden, de ruige rotspartijen en de talloze scheren, eilandjes en eilanden. Langs de kust van Noorwegen waait het ongeveer driekwart van het jaar redelijk tot flink.

      In het heuvelachtige binnenland van Finnmark en Troms, Midden-Noorwegen en Oost-Noorwegen zijn de winters streng en koud en kunnen de temperaturen tot -40ºC dalen, hoewel deze extreme waarden echt niet elke winter voorkomen. Check ook deze handige app voor het weersverwachting voor komende week.
    • Wat is het blauwe licht?
      In het hoge noorden van Noorwegen verdwijnt de zon van november tot januari volledig onder de horizon. Maar in deze donkere tijd is er op het midden van de dag het zogeheten ‘blauwe licht’, een soort van schemerlicht bijna net zo indrukwekkend is als het noorderlicht.
    • Wat is het noorderlicht en waar kan ik het zien in Noord-Noorwegen?
      Het noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurverschijnsel dat zich vooral voordoet in de wintermaanden boven de gebieden boven de Poolcirkel. Je kunt het noorderlicht dus overal in Noord-Noorwegen zien, maar het is wel afhankelijk van een aantal natuurlijke randvoorwaarden. Door activiteit en explosies op de zon ontstaan er zonnewinden die als deeltjes in onze dampkring komen, deze deeltjes lichten op tot groene, gele en soms zelfs rode dansende kleurflarden. Om het noorderlicht goed te kunnen waarnemen moet het vriezen, moet er een heldere hemel zijn en mag er geen invloed zijn van vals licht (zoals lantaarns, enz.). Lees hier meer informatie over het noorderlicht.
    • Wanneer ontvang ik de vouchers voor mijn verblijf, excursies en eventuele extra geboekte onderdelen?
      Ongeveer drie weken voor vertrek sturen we je de reisbescheiden toe. Deze bestaan uit vouchers voor je vliegreis, vouchers voor je verblijf (met routebeschrijving en GPS-code), vouchers voor inbegrepen excursies, en vouchers voor eventuele extra's zoals diners en excursies.
    • Heb ik een visum nodig voor Noord-Noorwegen?
      Nee, Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar behoort wel tot de Schengenlanden. Voor een bezoek aan Noorwegen is een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart vereist.
    • Is Noord-Noorwegen leuk voor kinderen?
      Een winterse vakantie naar Noord-Noorwegen is een unieke ervaring! Je kunt genieten van adembenemende landschappen met fjorden, eilanden, berggebieden en uitgestrekte hoogvlaktes. Langs de kust draait het vaak om de visserij, wat te zien is in pittoreske vissersplaatsjes met hun gekleurde, houten huizen en rekken waarop stokvis wordt gedroogd. Er is dus veel te zien, en het is allemaal heel anders dan thuis! Daarbij kun je deelnemen aan verschillende winteractiviteiten zoals hondensledetochten, sneeuwscooter rijden, langlaufen, skiën, wandelen, vistrips en noorderlichtsafari's. Dit alles maakt de ervaring compleet, maar deze activiteiten zijn over het algemeen meer geschikt voor volwassenen dan voor (jonge) kinderen.
    • Welke paspoortgegevens zijn nodig bij het boeken van een reis?
      Om je reis naar onze bestemmingen te boeken, hebben we de eerste voornaam zoals vermeld in je paspoort, je achternaam en je geboortedatum nodig.
    • Kan ik extra handbagage bijboeken bij Transavia?
      Ja, het is mogelijk om extra handbagage bij te boeken bij Transavia. Vanaf het winterseizoen 2024-2025 mogen reizigers nog steeds gratis één stuk handbagage meenemen met de afmetingen van 40 x 30 x 20 cm, zoals een laptoptas of een kleine rugzak.

      Voor een groter stuk handbagage (cabinebagage) met afmetingen groter dan 55 x 35 x 25 cm, moet er een toeslag van minimaal €10 per enkele reis betaald worden. Dit kan geregeld worden via de Transavia portal.

      Er is plaats voor maximaal 70 grotere stuks cabinebagage in de cabine. Als je een van de gelukkige 70 bent, krijg je ook priority boarding. Mocht er geen plaats meer zijn in de cabine, dan zal jouw grotere cabinebagage in de ruimbagage moeten. Bij het boeken van je vlucht of het toevoegen van bagage op de Transavia portal, zal je op de hoogte worden gesteld van de beschikbaarheid. Het is aan te raden om dit zo vroeg mogelijk te regelen om zeker te zijn van een plaats. Lees hier meer.

      Op deze pagina lees je meer over het nieuwe bagagebeleid.
    • Wat zijn de vluchttijden naar Noord-Noorwegen?
      Voigt Travel organiseert winterreizen naar Noorwegen, gecombineerd met een directe vlucht vanaf Schiphol Amsterdam naar Tromsø. De vluchten vinden plaats van december tot en met maart. Je vindt hier de vluchttijden.
    • Waar kan ik de auto die ik gehuurd heb ophalen?
      Wanneer je een fly & drive reis hebt geboekt, is een huurauto inbegrepen. Deze kun je ophalen op de luchthaven van aankomst. In de reisinformatie vind je meer informatie over de verhuurmaatschappij en de locatie waar je de auto precies kunt ophalen. Ook wordt het type auto dat je hebt gehuurd vermeld.

Staat je vraag er niet bij?

Stel dan je vraag via ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op 035 - 699 0322.