Recept kanelbullar: Zweedse kaneelbroodjes
Kanelbullar

Recept kanelbullar: Zweedse kaneelbroodjes

Kanelbullar is een typisch Zweeds zoet hapje. Perfect voor bij de fika, de koffiepauze. Het is waarschijnlijk één van de bekendste Scandinavische gerechten. En ze zien er nog prachtig uit ook. Het ziet er misschien wat moeilijk uit, met die gevlochten stukken deeg, maar als je de tijd neemt, en het leuk vindt om te doen, komt het helemaal goed. Voigt Travel maakte het recept van de Zweedse kok Ingrid Geel Nilsson, opgerichtster van het Scandinavische cateringbedrijf Northern Delight. Benieuwd naar het recept? Lees verder!

kaneelbroodjes maken 

Ingrediënten

Voor ongeveer 38 stuks

  • 125 g boter
  • 500 ml melk
  • 45 g verse gist
  • 85 g suiker
  • 2 tl gemalen kardemom
  • ½ tl zout
  • ca 875 g tarwebloem
  • Vulling: boter op kamertemperatuur/suiker/kaneel
  • Garnering: 1 ei, opgeklopt, voor het bestrijken van de bolletjes + parelsuiker of amandelschaafsel  

Hoe maak je het?

  1. Laat de boter smelten in een steelpan en voeg de melk toe. Laat het lauwwarm worden, ca 37 graden.
  2. Verkruimel de verse gist in een kom en  roer de gist los met een beetje van het lauwwarme melk/botermengsel. Voeg de rest van het melk/botermengsel  toe.
  3. Voeg de suiker en kardemom toe en roer goed.
  4. Voeg als laatste het zout en bijna alle tarwebloem toe. Bewerk tot een mooie deeg.
  5. Laat het deeg voor ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plek.
  6. Kneed het deeg door en deel het deeg op in twee stukken. Rol ieder deel voor zich uit met een deeg roller tot een rechthoek (met de lange zijde naar je toe) van ongeveer 45×30 cm. Het deeg moet ongeveer 0,5 cm dik zijn.
  7. Bestrijk het uitgerolde deeg met boter (op kamertemperatuur) en bestrooi met suiker. Bestrooi daarna rijkelijk met kaneel.
  8. Voor gevlochten broodjes: Vouw de rechthoek in de lengte dubbel.  Snij stukken af van ongeveer 3,5 cm breed. Snij daarna ieder stuk in drie lange stukken maar niet door de vouw van het deeg (zie foto). Vlecht de drie stukken aan elkaar en draai samen tot en koffiebroodje.  Leg op een met bakpapier  bedekte bakplaat.
  9. Laat de broodjes nog 20 – 30 minuten onder een theedoek rijzen.
  10. Verwarm de oven voor op 225˚C (hete luchtoven) of 250˚C (gewone oven).
  11. Bestrijk de broodjes met opgeklopt ei en bestrooi met parelsuiker of amandelschaafsel.
  12. Bak de broodjes voor ongeveer 5-8 minuten. Laat eventjes afkoelen op een rooster en daarna smullen maar!
Met dank aan Northern Delight.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel