Alles over eten en drinken in Noorwegen, Zweden en Finland
De Scandinavische keuken. Dat is er niet zomaar een. Blijft je fantasie hangen bij knäckebröd, groenteballetjes en verse vis? Lees dan verder, want er is meer! Veel meer zelfs. Wij vertellen je graag welke lekkernijen je tegenkomt tijdens een vakantie in Noorwegen, Zweden of Finland. Verwacht comfort food met een gastronomisch tintje en traditionele avondeten van hoog culinair niveau.
De Noorse keuken: eten en drinken in Noorwegen
Noorwegen heeft een keuken om u tegen te zeggen. Het eten en drinken in Noorwegen is een perfecte combinatie van eenvoudig én super smakelijk. Een echt Noors gerecht wordt gekenmerkt door de pure manier waarop de ingrediënten zijn gemaakt. Schapen, koeien en geiten grazen op eindeloze vlaktes, eten vers gras en zorgen voor het gezondste vlees en de lekkerste zuivelproducten. Vruchten en groenten groeien zonder chemicaliën vanwege de schone lucht en de gezonde bodem. En de eindeloze kusten brengen de lekkerste zeevruchten en vissen op uw bord. De Lofoten is een goede locatie waar je het verse voedsel van Noorwegen kunt proeven.
Een van de bekendste voedselproducten van Noorwegen is de Noorse gerookte zalm, ofwel de Røkelaks. Deze gerookte zalm wordt traditioneel met mosterdsaus gegeten. De ørret (forel), sild (haring) en de zeewier winnen in Noorwegen ook heel wat zieltjes. Van zeewier maken de Noren zelfs zeewierzout. Kaasliefhebbers kunnen losgaan op brunost: een zoete bruine kaas gemaakt van geitenmelk. Eet dit samen met het zachte Lefse brood of het gedroogde en knapperige flatbrød. Flatbrød gaat ook heel goed samen met gezouten vlees. ’s Ochtends ontbijt je met Noorse wafels, huigemaakte syltetøy jam en verse Noorse koffie.
Noorwegen is één van de landen waar de meeste koffie wordt gedronken. Het is daarom ook niet meer dan logisch dat een land vol koffieliefhebbers zelf probeert de lekkerste koffie te produceren. Deze culinaire creatievelingen in Noorwegen houden het niet bij koffie. Op gebied van bier brouwen gaan de Noren ook uit hun dak: er zijn meer dan honderd bierbrouwerijen in het land. Al deze culinaire hoogstandjes komen samen op de gezelligste en lekkerste foodfestivals, zoals het Smak Festival in Tromsø.
De Zweedse keuken: eten en drinken in Zweden
Zweden is, wat ons betreft, één van de meest gastronomische landen van Europa. In Zweden eten ze twee keer uitgebreid: ’s middags en ’s avonds. Dat betekent dus dat je twee keer kan genieten van heerlijke culinaire gerechten. De Zweden streven naar zo natuurlijk mogelijk voedsel. Het hoofdingrediënt van een Zweeds gerecht is voornamelijk wild: rendier, vis of eland. Veel Zweden jagen en vissen, vooral in Zweeds Lapland. Niet alleen in restaurants proef je dit wild, ook bij de mensen thuis wordt het voorgeschoteld. Vis is in Zweden ideaal voedsel voor tijdens het hiken, zoals bijvoorbeeld in de regio Skellefteå. De vers gevangen vis uit de rivier wordt heerlijk gerookt op het kampvuur. De Zweden maken het extra smaakvol met vlokken zout en verse kruiden.
Twee veel gebruikte toevoegingen aan Zweedse gerechten zijn de lingon (vossebes) en de wilde svamp (bospaddenstoel). Van de lingon maken de Zweden de befaamde lingonsaus. Deze rode saus gaat heel goed samen met gegrild en gedroogd vlees, zoals rendiervlees. Zowel lingon als svamp worden in het wild geplukt. Dit geldt ook voor vele andere vruchten, bloemen en kruiden, zoals de boterbloem, fluitenkruid, zuring en hjortron (rubus chamaemorus, de gele braam) en åkerbär (rubus articus). De åkerbär heeft een kleine, donkere rode kleur en heeft een aangename smaak maar is helaas niet vaak meer te koop in Zweedse winkeltjes. Ook het stromende water in de rivieren van Zweden is te drinken. Nog een tip van een Voigt-reizger: Hjorton is als jam ook te koop bij de IKEA al is zelf plukken en verwerken wel lekkerder.
Echte kaaskoppen gaan naar Västerbotten. In deze regio in Zweeds Lapland zijn ze gespecialiseerd in kaas, een lokale kaas genaamd Västerbottensost. Deze kaas is gemaakt van koeienmelk die grazen in de heuvels van Västerbotten en wordt op een speciale wijze gemaakt in Burträsk. De kaas moet minstens 12 maanden rijpen. Door het rijpingsproces krijgt de kaas een kruimelige structuur en een pittige smaak. Västerbottensost wordt veel gegeten als aperitief of tijdens het hoofdgerecht met knäckebröd.
Waar de Zweedse keuken ook om geliefd wordt, is de fika. Tijdens deze traditionele koffiepauze wordt het werk neergelegd en gaat alle aandacht naar elkaar en naar heerlijke lekkernijen, zoals kanelbulle (kaneelbroodjes) en chokladbollar (chocolade-kokosballen).
De Finse keuken: eten en drinken in Finland
De Finse keuken is een mix van Russische en Scandinavische gerechten. Een ding is zeker: in de Finse keuken staan pure en natuurlijke ingrediënten centraal. Er wordt gejaagd op wild, zoals op elanden. In de wildernis worden bessen en paddenstoelen geplukt. En in de vele meren van Finland halen de Finnen de heerlijkste verse vis uit het water. Vooral zalm en regenboogforel staat veel op het menu. In Fins Lapland kun je rendier eten. Poronpaisti is een beroemd Fins gerecht dat bestaat uit gebraden rendier geserveerd met poolbessen.
Het ontbijt in Finland lijkt op dat van Nederland. Het bestaat uit brood met boter en beleg, zoals kaas en vleeswaren. Er wordt veel roggebrood gegeten. In het binnenland van Finland, zoals bij Vuokatti, eet de lokale bevolking ook een ander soort brood: kalakukko. Dit brood is gevuld met vis. Tijdens feestdagen en verjaardagen pakken de Finnen qua ontbijt goed uit. Ze vullen de ontbijttafel aan met vers fruit, zoals aardbeien en blauwe bessen. Maar ook met karjalanpiirakka (traditionele rijstpasteitjes) en Leipäjuusto (Finse gebakken kaas).
De Finse lunch bestaat voornamelijk stoofschotels. Deze schotels worden geserveerd met bieten, kool en wortels. Een bekend stoofgerecht is Kaalikääryleet. Deze stoofpot bestaat uit witte kool gevuld met gehakt, ui, kruiden, ei, rijst en gesmolten boter. Een stoofschotel die erg in smaak valt bij vleeseters is Karjalanpaisti: een stoofpot gemaakt van lamsvlees, varkensvlees en rundvlees.
Een bijzondere gewoonte in Finland is kalsarikannit. Dit woord staat gelijk aan een fenomeen en is vergelijkbaar met het Nederlandse ‘gezellig’, het Deense ‘hygge’ en het Zweedse ‘lagom’. Kalsarikannit betekent eigenlijk zoiets als een alcoholisch drankje drinken in je ondergoed. Deze knusse setting staat volgens de Finnen gelijk aan tijd nemen voor jezelf en lekker thuis blijven bij de kachel.