Fly & Drive - Inclusief vlucht, huurauto en authentiek verblijf

Fly & Drive

Inclusief vlucht, huurauto en authentiek verblijf

Eigen auto - Relaxed op weg en alles geregeld, zelfs de overtocht

Eigen auto

Relaxed op weg en alles geregeld, zelfs de overtocht

Zelf samenstellen - Kies een verblijf en maak een reis op maat

Zelf samenstellen

Kies een verblijf en maak een reis op maat

Camperreizen - De vrijheid van een huis op wielen

Camperreizen

De vrijheid van een huis op wielen

Landkaart Schotland

Aanbevolen Schotland reizen

  • Inclusief Isle of Skye Boekbaar 2025
    13 dagen, eigen auto, v.a. € 1.985 p.p.

    Helemaal Schotland

    Helemaal Schotland
  • Hoogtepunten & hidden gems Boekbaar 2025
    15 dagen, eigen auto, v.a. € 1.695 p.p.

    Schotse highlands & coastal explorer

    Schotse highlands & coastal explorer

Een vakantie in Schotland

  • Laat je inspireren Gratis toegang

    Kom naar het Voigt Travel SummerEvent!

    schotse-hooglanden-klein
  • Comfortabel met je eigen auto

    Roadtrip naar Schotland

    schotland-urquhart-castle-loch-ness-klein
  • Ga op ontdekkingsreis

    Waarom Schotland?

    doedelzakspeler-schotland-klein
dorien-h-schotland
Dorien Hilberts

Schotland vakanties: autorondreizen in het Pure Noorden

Dorien Hilberts, specialist Schotland: "Laat je overweldigen door de ongeëvenaarde schoonheid van Schotland tijdens een fly & drive rondreis of Schotland vakantie met eigen auto. Het land van de Glens, de Lochs, de Bens, de Craigs en Moors. Van eeuwenoude kastelen als Eilean Donan Castle en Urquhart Castle, haggis, doedelzakken en stoere mannen in kilts. De adembenemende vergezichten, de rijke cultuur, oude tradities en een onstuimige geschiedenis houden je geboeid tot de laatste dag van jouw Schotland vakantie. Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan een destilleerderij van de nationale drank van Schotland: whisky!

Voigt Travel heeft Schotland reizen samengesteld door de mooiste gebieden. Alle vakanties laten je gegarandeerd kennis maken met de hoogtepunten van het land. Dat kan uiteraard niet zonder kennis te maken met de locals. De Schotten zijn trots op hun land en dat zie je overal terug. Of dat nu in de pub is, op straat of bij mensen thuis. De autorondreizen zijn een aaneenschakeling van wow-momenten: bezoek het historische Edinburgh, rij door de overweldigende natuur van de Schotse Hooglanden (Highlands) en laat je verrassen door de veelzijdigheid van meren als Loch Lomond.
 

En het weer in Schotland? Dat is een mix van nat, droog, warm en koud. Deze mix heeft het land juist zo mooi gemaakt. Want na je vakantie zul je het met ons eens zijn: de natuur in Schotland is ongeëvenaard. Dan nog even het links rijden. Neem van ons aan dat dat snel wendt. Tijdens de eerste uren van je rondreis is het uiteraard even wennen, maar al snel ga je met het verkeer mee, net zo lang tot je op plekken komt waar je zelfs helemaal alleen bent. Zoals bijvoorbeeld op de Schotse eilanden Hebriden, de Orkney-eilanden en de Isle of Skye, stuk voor stuk pareltjes van absolute schoonheid."

De specialisten van Voigt Travel
Liefhebbers van het Pure Noorden

De specialisten van Voigt Travel

Bij Voigt Travel weten we hoe fijn het is als alles voor je reis goed is geregeld. Daarom zorgen we ervoor dat je op de leukste locaties verblijft en de mooiste bestemmingen bezoekt. We ontzorgen je zodat jij al je zorgen thuis kunt laten.

Meer over ons

Al 2997 reizigers waarderen ons gemiddeld met 4,7 sterren Onze reviews met 3, 4 en 5 sterren

Veelgestelde vragen Schotland

    • Hoe is het autorijden in Schotland?
      Zoals je waarschijnlijk wel weet, rijdt men in Schotland, net als in Groot-Brittannië, aan de linkerkant van de weg. In het begin is dat even wennen, maar je zult merken dat het vrij snel gaat. Let vooral bij rotondes erop dat je linksom gaat en eerst goed naar rechts kijkt voordat je de rotonde oprijdt. Ook bij het verlaten van uitritten, bijvoorbeeld van de parkeerplaats van je accommodatie, is het belangrijk goed naar rechts te kijken als je linksaf slaat, en vice versa.

      Veel informatie staat niet alleen op verkeersborden, maar ook op het wegdek zelf, vooral bij grote rotondes. Dus als je twijfelt of je op de juiste rijstrook zit, kijk dan ook goed op de weg zelf. De afstanden worden aangegeven in mijlen (miles). Een mijl is 1,609 kilometer.

      In Schotland worden autowegen aangegeven met de letter A en autosnelwegen met de letter M. De maximumsnelheid binnen de bebouwde kom bedraagt 30 mph (48 km/u) per uur; daarbuiten is het 60 mph (96 km/u) per uur en op de snelwegen 70 mph (112 km/u) per uur. In woonwijken en vooral in de buurt van scholen staan vaak borden met een maximumsnelheid van 20 mph (32 km/u). Tolwegen komen niet voor in Schotland.

      Vooral in het noordwesten en op het platteland zijn er op sommige plaatsen nog hele smalle wegen (Single Track Roads). Hier maak je gebruik van zogenaamde ‘passing places', uitwijkplaatsen die met een wit, ruitvormig bord worden aangegeven. Gewoonlijk zal een auto die als eerste uit de tegenovergestelde richting bij een passing place komt, als signaal met zijn lichten knipperen en een uitwijkplaats inrijden. Van jouw kant is bij het passeren van deze auto een handgebaar (even zwaaien) het gebruikelijke antwoord hierop. Omgekeerd dien je, als je als eerste een passing place nadert, de ander voorrang te verlenen.

      Typisch voor Schotland zijn verder de waarschuwingsborden met de tekst ‘Hidden Dip’ en ‘Blind Summit’, die aangeven dat je door het glooiende landschap tegenliggers later dan gebruikelijk opmerkt, omdat je heuvelop of -af rijdt. In Schotland dien je verder alert te zijn op loslopende schapen en na zonsondergang vooral in bosrijke gebieden op overstekend wild.
    • Wat is de beste reistijd voor Schotland?
      Schotland heeft net als Nederland een zeeklimaat. Het weer wordt beïnvloed door de verschillende zeeën en de oceaan die Schotland omringen. In de zomer is het gematigd warm met een gemiddelde temperatuur tussen de 18 en 22 graden, uiteraard met uitschieters naar beneden en naar boven want als er iets zeker is, dan is dat de veranderlijkheid van het weer. Een van de meest verrassende aspecten van het Schotse klimaat is het grote verschil tussen de ene regio en de andere. De westelijke Highlands bijvoorbeeld zijn door de bergen en de overheersende Atlantische winden natter en winderiger dan waar ook in Schotland, terwijl in de Central Highlands het heerlijk warm kan worden in de zon. In het voor- en najaar kan het best fris zijn maar het is zelden écht winters koud. Reken er wel op dat het altijd wat koeler is dan in Nederland en dat de kans op regen en wind ook groter is. Daar staat tegenover dat dit land in alle weersomstandigheden spectaculaire landschappen en vergezichten biedt. De beste reistijd voor Schotland, ook kijkend naar de toeristische drukte, zijn de maanden mei, juni en september.
    • Welke taal spreekt men in Schotland?
      Schotland maakt samen met Engeland, Noord-Ierland en Wales deel uit van het Verenigd Koninkrijk. De voertaal is Engels, maar veel Schotten spreken ook Laagland-Schots, een Germaanse taal verwant aan het Engels. De Schotten praten met een typisch Schotse tongval maar zullen erg hun best doen om zich voor jou goed verstaanbaar te maken. Circa 70.000 mensen, voornamelijk van de westelijke eilanden, spreken nog de oorspronkelijke taal, het Gaelic. Je ziet dit in het westen bijvoorbeeld ook terug op de verkeersborden, waar plaatsnamen zowel in het Engels in in het Gaelic worden aangegeven. Je zult tijdens het verblijf echter overal met Engels prima uit de voeten kunnen.